Drentse Fiets4Daagse van start: ’80 kilometer is voor de uitdaging’

fietsen-in-drenthe

Het jaarlijkse feestje van de tweewielers is weer van start: De Drentse Fiets4Daagse.

Minimaal drieduizend mensen hebben zich vooraf al ingeschreven en dat is meer dan vorig jaar. Dit aantal kan nog oplopen. “Mensen wachten het weer ook vaak af. Zijn de weersvoorspellingen goed, dan zien we ook dat mensen zich alsnog aanmelden”, vertelt Jan Broertjes, voorzitter van de Fiets4Daagse.
Hij hoopt dat het deelnemersaantal uiteindelijk oploopt tot vijf- à zesduizend. “Daar hebben we goede hoop op.”

Geen start in Assen
Voor het eerst in de geschiedenis van de Drentse Fiets4Daagse is Assen geen startplek. Assen kon niet genoeg vrijwilligers bij elkaar krijgen. Zo werd er afscheid genomen van zeven vrijwilligers en dat was al een kwart van het totale aantal vrijwilligers. En ook in Emmen lukte het niet om genoeg vrijwilligers op de been te krijgen.

Dit jaar wordt er gestart vanuit Westerbork, Dalen, Diever en Meppel. Op die plekken zijn er ruim voldoende vrijwilligers, benadrukt Broertjes. “In stedelijk gebied is dat lastiger. Maar bij de andere startplaatsen hebben we er geen enkele moeite mee.”

Nieuw dit jaar is dat de Fiets4Daagse een uurtje later begint. Broertjes: “Met al die elektrische fietsen zijn ze zo het rondje rond.” Dus een uurtje later beginnen, om 09.00 uur, kon ook wel.
De frontman van de rijwieltocht merkte voorgaande jaren dat mensen steeds wat later op het zadel klommen. Bijkomend voordeel: vrijwilligers kunnen, net als de fietsers, wat langer uitrusten. Het gaat om hulptroepen op stempel- en verpleegposten en menskracht die de routes uitzet.

Afstanden van 40 tot 80 kilometer
De fietsers kunnen kiezen uit een route van 40, 60 en 80 kilometer. De 80 kilometerroute is alleen vanuit startplaats Meppel te fietsen. “Vorig jaar hebben we dit ook gedaan, er is veel animo voor. Zo’n 50 aanmeldingen hebben we al binnen”, vertelt Bart Kattenberg, voorzitter van de startplaats in Meppel.
Vooral elektrische fietsers hebben behoefte aan de route. “Zij vonden 40 kilometer wel wat weinig, 60 kilometer ideaal. En voor de uitdaging is er nu dus weer de 80 kilometer.”

Fatbike
En fatbikes? Die verwacht Broertjes niet in groten getale. “Het type eigenaar van een fatbike verwacht ik niet op de Fiets4Daagse. Ik denk dat het aantal beperkt gaat zijn.” Bang voor wantoestanden is hij niet. “Iedereen moet zich aan de verkeersregels houden.”

Bron: RTV Drenthe

Categorieën