Coevorden wil een fietssnelweg naar Emmen

fietssnelweg-assen

Een vier meter brede fietssnelweg, met een directe verbinding tussen Coevorden en Emmen. Voor dat plan gaat de gemeente Coevorden nu een haalbaarheidsonderzoek doen.

De bedoeling is dat het zogeheten ‘doorfietspad’ op den duur onderdeel wordt van een groter netwerk van directe en brede fietspaden.
Voor het gedeelte tussen Coevorden en Emmen is een route uitgestippeld, langs het treinspoor via Dalen, Veenoord en Nieuw-Amsterdam. Het brede fietspad moet zo rechtstreeks mogelijk aangelegd worden. Op die route hebben de fietsers bovendien zo veel mogelijk voorrang op autoverkeer, is de bedoeling.

Alternatief voor de auto
De fiets moet zo ook op langere ritten een beter alternatief worden voor de auto. Vooral scholieren en forensen gaan het fietspad gebruiken, is de gedachte.
Door de opkomst van e-bikes en speedpedelecs kunnen meer fietsers langere afstanden afleggen. Een extern bureau heeft verschillende mogelijke routes onderzocht en bekeken hoeveel fietsers er mogelijk gebruik van gaan maken. Een fietspad richting Oosterhesselen en Emmer-Compascuum is niet haalbaar gebleken, meldt onderzoeksbureau Sweco.

‘Nog veel onzekerheden’
De gemeente Coevorden wil de route die nu is voorgesteld de komende maanden verder onderzoeken. “Want er zijn nog veel onzekerheden en we willen een goed beeld krijgen van de haalbaarheid van de uitvoering”, meldt het college van Coevorden in een brief aan de gemeenteraad. Wanneer de fietssnelweg er ook echt ligt, hangt van dat onderzoek af. Wel is duidelijk dat de route vanwege de lengte niet in één keer kan worden aangelegd, maar in delen.

Ook plannen in Borger en Emmen
Ook buurgemeenten Emmen en Borger-Odoorn werken plannen voor de doorfietsroute uit, om de verschillende delen logisch op elkaar aan te laten sluiten. Daarmee moet een nieuw netwerk aan fietssnelwegen ontstaan in Zuidoost-Drenthe, van Coevorden, via Emmen naar Borger. Borger-Odoorn wil beginnen met een deel van de fietssnelweg tussen Borger en Exloo, Emmen start met een verbinding naar Klazienaveen.

Provincie legt ruim 12 miljoen bij
De provincie Drenthe ondersteunt de ontwikkeling. Voor de hele provincie is vorig jaar een bedrag van ruim 12 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de realisatie van doorfietsroutes in drie gebieden van Drenthe. Naast de plannen in Zuidoost-Drenthe, moet er ook een fietssnelweg komen in de omgeving van Hoogeveen, Meppel en Zwolle.
Voor de fietssnelweg tussen Assen en Groningen wordt gewerkt aan de aanleg van de laatste twee kilometers bij Assen. Het doel is dat in Drenthe de komende tien jaar 20 procent meer fietskilometers gemaakt worden.

Categorieën