Drenthe veiligste fietsprovincie van Nederland

drenthe-fietsveiligst

Na een rustige zomerperiode is de weg weer bezaaid met fietsers. Oppassen geblazen dus in het verkeer.

Na een rustige zomerperiode is de weg weer bezaaid met fietsers. Oppassen geblazen dus in het verkeer. Vooral in Hoogeveen lopen fietsers risico: nergens in Drenthe gebeuren zo veel ongelukken met tweewielers als in deze gemeente. Westerveld staat op plek vier en Meppel siert de vijfde plaats, blijkt uit onderzoek van Independer.

Independer onderzocht de fietsveiligheid in Drenthe op basis van ongevallengegevens van Rijkswaterstaat. In Zuidwest-Drenthe vinden gemiddeld 5,3 ongevallen per 10.000 inwoners plaats.

Hoogeveen blijkt de minst veilige Drentse gemeente voor fietsers. Per 10.000 inwoners gebeuren hier 6,8 fietsongevallen per jaar. In Meppel, de hekkensluiter van de top vijf, gaat het om 4,9. Assen staat op plek twee met 6,8 en Emmen en Westerveld op de derde en vierde plaats met in beide gemeenten 5,1 fietsongevallen per 10.000 inwoners.

Betrokkenheid auto
Bij veel fietsongevallen in Drenthe is een personenauto betrokken. Vooral in Hoogeveen ligt dit percentage hoog. Hier is bij ruim tachtig procent van alle fietsongelukken een auto betrokken. Ook in Meppel is bij ruim driekwart van de tweewielerongelukken een auto betrokken, in De Wolden bij twee derde.

Independer-verzekerinsexpert Menno Dijcks zegt hierover: „Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.”

Veiligste fietsprovincie
Jaarlijks gebeuren er in de provincie zo’n 4,7 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde 8,5 ongelukken. Drenthe is hiermee de meest fietsveilige provincie van heel Nederland.

Categorieën