Direct naar inhoud
Afdeling Drenthe

‘Je kunt goed fietsen in Hoogeveen’

Gepubliceerd op:

De fiets is populairder dan ooit, maar wordt er in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden wel goed rekening gehouden met de belangen van fietsers? De Fietsersbond afdeling Hoogeveen-De Wolden maakt de fietsproblemen in deze gemeenten zichtbaar en behartigt de belangen van de fietsers. Jules van Weerden uit Hoogeveen is coördinator van de lokale fietsersbond en zet de fiets graag op nummer 1.

Jules van Weerden (68) werd geboren in IJsselmuiden, studeerde in Groningen en woonde in Woerden, waarna hij drie jaar geleden naar Hoogeveen verhuisde. „Mijn vrouw komt uit Drenthe en we wilden graag weer naar het Noorden. We kenden Hoogeveen wel, omdat er familie van ons woont.”

Na zijn pensioen koos hij ervoor zich in te zetten voor de lokale afdeling Hoogeveen-De Wolden van de Fietsersbond. Hij is een fervent fietser en maakte diverse fietstochten door Europa. „We hebben toertochten gemaakt naar de Middellandse Zee. Dat was heel relaxed. Bij trektochten viel het ons op dat we steeds dezelfde mensen tegen kwamen. Ik heb zo’n 60.000 kilometer gefietst.” Jules werd al vroeg lid van de voorloper van de huidige fietsers- bond, de ENFB. „De bond heette eerst ENWB, maar de ANWB maakte daar bezwaar tegen, waarna de bond haar naam veranderde in de Enige Echte Nederlandse Fietsers Bond.”

Geen bestuur
Na zijn verhuizing naar Hoogeveen werd hij actief voor de Fietsersbond afdeling Hoogeveen-De Wolden. „De Fietsersbond heeft 168 afdelingen. Drenthe heeft één fietsersbond met enkele onderafdelingen en daar zijn wij er één van. We hebben momenteel 85 leden. Er is geen bestuur, maar een groep van vijf vrijwilligers die actief is. We kunnen nog wel meer vrijwilligers en leden gebruiken.”

De afdeling Hoogeveen-De Wolden beoordeelt verkeersplannen van de gemeenten, denkt graag mee over oplossingen van verkeersproblemen en hoopt invloed te kunnen uitoefenen. „Twee keer per jaar hebben we een gesprek met verkeersambtenaren. Ook hebben we één keer per jaar een gesprek met de wethouders van beide gemeenten. We zijn als afdeling eigenlijk nog maar net begonnen en we zijn nog bezig met het opbouwen van een relatie met de gemeenten. Ook de ambtelijke paden moeten we nog beter zien te bewandelen. Er wordt naar ons geluisterd en de intenties zijn goed. Het kan wel lang duren totdat een plan ook daadwerkelijk uitgevoerd is. Een plan van begin tot eind duurt zo’n zeven tot tien jaar. Van het fietsplan dat de gemeente Hoogeveen in 2020 heeft gemaakt, zijn zes van de veertig plannen afgehandeld en dat is best frustrerend.”

Dat de fietsveiligheid in Nederland nog niet optimaal is, blijkt uit het feit dat van de 684 verkeersdoden in 2023, 270 fietsers waren. „Meer fietsers dan inzittenden van een motorvoertuig. Daar moet nodig wat aan gedaan worden”, zegt Van Weerden. „Noord-Beveland is dit jaar gekozen tot de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. De Wolden stond 192ste en Hoogeveen 289ste, dus daar valt nog wat te verbeteren.”

De lokale fietsersbond heeft diverse knelpunten qua fietsveiligheid in deze gemeenten geconstateerd. „We proberen kwetsbare punten bij de gemeenten neer te leggen. We krijgen regelmatig klachten over spookfietsers, maar de politie geeft aan geen tijd te hebben om te handhaven. Daarnaast willen we de gemeenten en de provincie ervan overtuigen dat auto’s geen voorrang moeten hebben op rotondes. Nu is het niet op dezelfde manier geregeld en dat is gevaarlijk. In Dedemsvaart hebben bijvoorbeeld fietsers op rotondes voorrang, maar in Zuidwolde niet”, vervolgt hij.

Betonpaden
„In Hoogeveen en De Wolden zijn veel slechte fietspaden, zoals de Rembrandtstraat. Pas is er een nieuw fietspad van Nijstad naar De Molenhoeve in Echten aangelegd. Dat is een hobbelroute geworden. We hebben dit aangekaart, maar het project is afgelopen en we hebben geen poot om op te staan. KFC wil bij tankstation Klok een locatie bouwen. Dat heeft consequenties voor de Schutstraat en wij proberen daarover advies te geven, want dat punt zal drukker worden. Betonpaden zijn prima, maar meestal zijn de zijkanten niet goed afgewerkt en is er niveauverschil. Dat levert veel ongelukken op”, meent Van Weerden.

„In Hoogeveen en De Wolden zijn veel auto’s en er wordt hard gereden. Naast wegen waar 50 kilometer gereden mag worden, willen wij graag een fietspad, zoals op de Meppelerweg in Zuidwolde. De Wolden is een echte autogemeente. Dat er op de Hoofdstraat in Hoogeveen gefietst mag worden is goed, maar je hoopt wel dat fietsers zich op de juiste manier gedragen en geen gevaar voor de voetgangers opleveren.”

Fietsveiligheid
De bond probeert op allerlei manieren de fietsveiligheid te vergroten en voorbeelden daarvan zijn de fietsrouteplanner, het programma Doortrappen, fietslichten repareren en voorlichting over veilig fietsen.

„De fietsrouteplanner en Doortrappen zijn aparte projecten waar ik ook vrijwilliger van ben. Voor de routeplanner zijn we de fietspaden aan het opmeten. Er komen steeds meer driewielers en tandems en als een pad te smal is, wordt die niet meer opgenomen in de routeplanner voor brede fietsen. Het programma Doortrappen is een landelijk initiatief om de oudere fietser langer veilig te laten fietsen. Hierbij moet je denken aan fietstochten, sportochtenden en recreatief fietsen in groepsverband. Zes keer per jaar gaan fietsers in Hoogeveen onder leiding van een fietsdocent een tocht maken. In april was de seizoenopening en er waren verrassend veel mensen. De start is altijd in Echten.”

VR-bril
De bond houdt ook bewustwordingsactiviteiten voor de jeugd. „Wij geven les op scholen. Op het Roelof van Echten College kregen de studenten op de fiets een VR-bril en een telefoon in de hand. Dan merk je hoe lastig het is om te fietsen als je belt.
Je ziet nu veel jeugd op fatbikes rijden. Op zich heb ik daar geen bezwaar tegen, maar wel als ze opvoerbaar zijn. Als je je niet gedraagt op een fatbike, is het gevaarlijk speelgoed.”

Jules van Weerden maakt zoveel mogelijk gebruik van de fiets. ,,Boodschappen doe ik nooit met de auto, maar op de fiets. Fietsen is ontspanning en bewegen is goed voor een mens. Mijn vrouw en ik maken regelmatig fietstochten van 65 kilometer. Op de fiets hoor en zie je meer, ik begrijp dan ook niet, dat sommigen met een koptelefoon op fietsen. Mijn persoonlijke mening is dat je fietsers niet moet verplichten een helm te dragen. We raden het wel aan, maar als je het verplicht stelt, is dat voor veel mensen geen stimulans te gaan fietsen.”

Bron: Reinier de Boer – Hoogeveensche Courant  |  Foto: André Weima