In 2022 vielen 38 dodelijke verkeersslachtoffers, tegenover 20 in 2021. Het aantal verkeersdoden is het hoogste in bijna 15 jaar.
Ook landelijk is het met 737 het dodelijkste jaar sinds 2008. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn vooral fietsende 75-plussers vaker slachtoffer. Landelijk is het totaalaantal verkeersslachtoffers op de fiets 291, het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1996.
Van 10 naar 19
Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe. En dan vooral op de fiets: 150 in 2022, tegen 94 het jaar ervoor. In Drenthe vielen onder fietsers 11 dodelijke slachtoffers, waar dat het jaar ervoor nog 4 waren. Het CBS maakt op provinciaal niveau geen onderscheid in leeftijdscategorieën. Onder inzittenden van personenauto’s steeg het aantal slachtoffers van 10 in 2021 naar 19 vorig jaar.
In bijna alle provincies steeg het aantal verkeersdoden, met als uitschieters Drenthe, Overijssel en Zeeland. Daar verdubbelde het aantal slachtoffers. Alleen in de provincies Utrecht en Flevoland daalde het aantal verkeersdoden. Het gaat bij deze cijfers om mensen die in de provincie zijn overleden, niet per se over inwoners van deze provincie.
Reacties
Het feit dat het aantal verkeersdoden vorig jaar flink is gestegen, onderstreept de noodzaak om extra in te zetten op verkeersveiligheid, reageert minister Mark Harbers (Infrastructuur). Hij spreekt van pijnlijke cijfers. “De stijging is niet onverwacht, maar wel verontrustend.”
De Fietsersbond noemt de toename van het aantal verkeersslachtoffers schokkend. Directeur Esther van Garderen weet dat ouderen vaker op de fiets zitten, maar dat onder 75-plussers zoveel meer doden zijn gevallen komt voor haar toch als een verrassing. Ze geeft aan dat ze een helmplicht voor e-bikers niet ziet zitten, maar raadt fietsers wel aan om een helm op te zetten tijdens het fietsen.
Bron: RTV Drenthe
Categorieën