Drenthe is volgens de ANWB de allerbeste fietsprovincie van Nederland

Recreatieve fietsers in Drenthe geven het fietsen in deze provincie een 8,5. Daarmee is Drenthe de beste provincie om te fietsen. De provincie Groningen krijgt een 7,8. Ze is daarmee de minst prettige fietsprovincie van het land.

Allerbeste of niet, er zijn volgens de fietsers ook verbeterpunten in Drenthe. ‘Kwaliteit en veiligheid van de fietspaden en wegen kunnen, net als in 2016, volgens de helft van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden. Ook snelheidsverschillen, drukte op fietspaden, en asociaal gedrag zijn voor fietsers een ergernis. Dat was een probleem dat in 2016 nog alleen speelde in de Randstad’, vertelt een woordvoerder van de ANWB in een persbericht.

Groter horeca-aanbod
Ook in Groningen behoren de kwaliteit en veiligheid van de fietspaden en wegen tot de verbeterpunten. Daarnaast noemt circa 32 procent plekken om te pauzeren als verbeterpunt en wil 29 procent een groter horeca-aanbod. Een kwart van de fietsers in Groningen stoort zich aan drukte op fietspaden, snelheidsverschillen en asociaal gedrag.

Vertrekken vanaf een parkeerplaats
Opvallend is dat het aantal ondervraagden dat een fietstocht vanaf een parkeerplaats begint, is toegenomen. Van 19 procent in 2016 naar 24 procent in 2021. Onder e-bikers gebruikt zelfs 31 procent de auto met een fietsdrager om een ander gebied te bereiken. Een ontwikkeling die volgens de ANWB in Drenthe sneller gaat dan in andere provincies.

Recreatief fietsen is volgens de ANWB één van de populairste vrijetijdsbestedingen onder Nederlanders. In het eerste coronajaar 2020 werden 30 procent meer recreatieve kilometers op de fiets afgelegd vergeleken met 2019. Het aantal verkochte e-bikes neemt enorm toe. In 2021 was meer dan de helft van het aantal verkochte fietsen een e-bike.

Bijna 10.000 mensen werkten mee aan het onderzoek van de ANWB.

Bron: DvhN

Categorieën