Online test helpt senioren veiliger en prettiger te fietsen

Senioren die fijn, veilig en vertrouwd willen (blijven) fietsen, kunnen sinds kort op maat advies krijgen over hun fietsgedrag en fietsbekwaamheid.

Senioren die fijn, veilig en vertrouwd willen (blijven) fietsen, kunnen sinds kort op maat advies krijgen over hun fietsgedrag en fietsbekwaamheid. Door op www.veiligblijvenfietsen.nl een online test te doen, krijgen ze allerhande persoonlijke tips en adviezen. Met de test maakt de Provincie Drenthe het senioren makkelijker om veilig en vertrouwd te fietsen. De test maakt deel uit van het programma Doortrappen waarmee de provincie senioren stimuleert vaker op de fiets te stappen.

Het is al enkele jaren een van de speerpunten in het verkeersveiligheidsbeleid: senioren op de fiets. Terwijl senioren met gezondheidsprogramma’s gestimuleerd worden om in beweging te blijven, is binnen deze doelgroep een groeiend aantal ongevallencijfers te zien. Voor de provincies Drenthe en Overijssel aanleiding om een online test te ontwikkelen die senioren meer inzicht geeft in de mate waarin zij veilig op de fiets aan het verkeer (kunnen) deelnemen.

Online test
De test komt als geroepen. Nu mensen er vanwege het najaar minder met de fiets op uit gaan, is het een ideaal moment om eens na te gaan hoe (veilig) het fietsen het afgelopen seizoen ging. De test maakt deelnemers bewust van wat er komt kijken bij veilig fietsen en helpt oplossingen te vinden voor verkeerssituaties die ze tegen kunnen komen tijdens het fietsen. De resultaten van de test geven de provincies tegelijkertijd inzicht in de fietsbekwaamheid van senioren in deze regio’s. Zij gebruiken de kennis om educatiemiddelen, trainingen en voorlichting te verbeteren die zij, samen met gemeenten, aanbieden in het programma Doortrappen.

Doortrappen
Het programma Doortrappen is bedoeld om seniore inwoners te stimuleren om vaker te fietsen. Fietsen is goed voor de gezondheid, sociale contacten en mobiliteit van senioren in de provincie. Doortrappen wordt nu omarmd door de twaalf Drentse gemeenten en de Provincie Drenthe. Het Drentse Doortrappen omvat diverse activiteiten (inclusief de test) die op lokaal niveau aan senioren worden aangeboden. Kijk voor meer informatie op www.doortrappendrenthe.nl.

Categorieën