PS Drenthe akkoord met fietstunnel Vriezerbrug

Impressie-fietstunnel-Vriezerbrug-Doorfietsroute

Het voorstel van GS voor de variant voor de doorfietsroute Assen-Groningen (‘De Groene As’) via de oostelijke kanaalkade met een tunnel onder de provinciale weg N386 (Vries-Zuidlaren) ter hoogte van de Vriezerbrug is aangenomen door Provinciale Staten van Drenthe.

De Raad van Tynaarlo is in juni al akkoord gegaan met de tunnelvariant voor de kruising van de doorfietsroute Assen-Groningen langs het Noord-Willemskanaal met de drukke provinciale weg.

De Fietsersbond heeft steeds aangedrongen op een ongelijkvloerse kruising als enige echt veilige ‘doorfiets’-oplossing langs het kanaal, maar daar was aanvankelijk niet voldoende geld voor. In de oorspronkelijke voorkeursvariant van de provincie en gemeente zou een relatief veilige oversteek bij de Vriezerbrug ontstaan door de snelheid op de N386 lokaal terug te brengen tot 50 km/u en het aanbrengen van een middengeleider. Dan zou op termijn evt. alsnog een ongelijkvloerse kruising gerealiseerd kunnen worden bij de brug over het kanaal. Maar in de raad van Tynaarlo leek een meerderheid te ontstaan voor een alternatief tracé om het lokale bedrijventerrein heen en langs de snelweg A28. Voor fietsers zou dat omrijden betekenen en een veel minder aantrekkelijke route.

De provincie Drenthe heeft uiteindelijk een subsidie voor een fietstunnel weten te verwerven uit de ‘investeringsimpuls Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2020-2021’ en daarmee de impasse kunnen doorbreken. De provincie moet zelf nog een flink bedrag (ruim 4 M€) bijpassen, maar dat is nu door PS geaccordeerd. De raad van Tynaarlo (die zelf nauwelijks financieel bijdraagt aan het project) had na de toezeggingen van de provincie geen goede reden meer om dwars te liggen en heeft in juni het voorstel voor de route langs het kanaal en een tunnel bij de Vriezerbrug met grote meerderheid aangenomen.

Verder naar het noorden, richting Haren en Groningen liggen nog de nodige uitdagingen, maar met de fietstunnel bij Vriezerbrug lijkt een van de grootste knelpunten in de route Assen-Groningen opgelost te gaan worden.

Gert Oostergetel

Categorieën