Fietstunnel bij de Vriezerbrug tussen Tynaarlo en Vries

Tunnel-Vries-RTV-Drenthe-Jasmijn-Wijnbergen

Die knoop hakte de gemeenteraad van Tynaarlo door. Daarmee is de fietssnelweg van Assen naar Groningen weer een stap dichter bij.

Een tunnel onder de Vriezerbrug door is een dure, maar volgens de raad wel de meest veilige oplossing. Fietsers hoeven dan niet meer het drukke kruispunt bij de N386 over te steken.

9 miljoen
Dat het een dure variant is, daar hebben de meeste partijen vrede mee. Mede doordat het overgrote deel door het Rijk en de provincie wordt betaald. Volgens een studie naar diverse opties kost deze ongelijkvloerse oversteek zo’n 9 miljoen euro. Een gelijkvloerse oversteek zou uitkomen op 1,75 miljoen euro.
Tynaarlo betaalt een kleine 50.000 euro over de looptijd van vijftig jaar. Alleen D66 stemde tegen het voorstel, omdat de partij van mening is dat er “elders een goedkopere oplossing ligt”, aldus Herman van Os.

Doorfietsroute krijgt vorm
Ook de provincie is blij dat de doorfietsroute nu eindelijk meer gestalte krijgt. Nu de gemeenteraad heeft ingestemd, maakt Gedeputeerde Staten een voorstel een bijdrage van 4,2 miljoen euro voor dit deel van de route. Meteen na de zomer gaat het voorstel naar de Provinciale Staten die er dan over moeten oordelen.
Afhankelijk van de voortgang van de procedures, zoals de vergunningaanvraag, zal de aanleg van de tunnel op z’n vroegst volgend jaar plaatsvinden.

Bron en foto: RTV Drenthe | Jasmijn Wijnbergen

Categorieën