Opleiding fietsmonteurs in Emmen doorslaand succes

opleiding-fietsmonteurs-emmen

Zeven cursisten geslaagd, van wie een cum laude. Twee hebben al een vaste baan. De stoomcursus fietsmonteur voor langdurig werklozen in Emmen is een daverend succes.

Afhaalchinees
Een lunch van de afhaalchinees en de uitreiking van de diploma’s door wethouder Bouke Arends in de werkplaats van Theo Brüning vormde de bekroning van het project dat op 22 mei van start ging. Het initiatief is een een-tweetje van fietsenman Theo Brüning en FC Emmens commerciële man Henk Eising. De opleiding tot fietsenmaker is een primeur voor het Noorden.

Cum laude
Cursisten waren vol lof over de praktijkgerichte opleiding. ,,Van zestien weken in Emmen heb ik meer geleerd dan een jaar in Zwolle”, zei Bongoura Fode (34), die cum laude slaagde. Een deel van de tijd brachten de cursisten al sleutelend door in de werkplaats van Brüning, een ander deel liepen ze stage bij fietshandelaren in de regio. Twee hielden er een vaste baan aan over. Erik Wieringh (46) uit Valthermond kon al na drie weken aan de slag bij de vestiging van Brüning in Ter Apel, Berry Schoenmakers (47) uit Emmen heeft sinds vorige maand zijn draai helemaal gevonden in de werkplaats van Ben Kwijt, het verzamelpunt voor gevonden fietsen in Emmen. Het leven lacht hem weer toe. In mei waande hij zich nog kansloos om ooit weer terug te keren op de arbeidsmarkt.
‘Tranen in mijn ogen van het lachen’

,,Als je zeven, acht jaar bij huis loopt en steeds weer wordt teleurgesteld ebt de motivatie weg. Ik had de moed helemaal opgegeven. Dacht dat ik te oud was. Ineens valt alles op zijn plek. Ik heb een vriendin en twee kinderen van 4 en 10. Er is weer orde en regelmaat in mijn leven. Elke dag kom ik met een lach op mijn gezicht op mijn werk en ga met tranen in de ogen van het lachen weer naar huis.”

Drentse gemeentes staan te trappelen
Staat dit proces op zich? Nee, andere Drentse gemeentes staan te trappelen om het voorbeeld van Emmen te volgen. De gemeente Hoogeveen zet in oktober een soortgelijk project op. Dat gebeurt volgens dezelfde formule. Gesleuteld wordt bij Brüning in Emmen. Hoogeveen zoekt nog naar stageplekken en vacatures. Inmiddels hebben volgens Eising nog twee andere Drentse gemeentes het voornemen ook een dergelijk project op te zeten. Welke gemeentes dat zijn, wilde Eising nog niet zeggen.

 

Bron en foto: DvhN

Categorieën