Scheef en smal fietspad vol kuilen tussen Tynaarlo en Zeegse

fietspad-tynaarlo-zeegse

Demp de put voor het kalf verdrinkt, vinden bewoners van de Hunebedstraat tussen Tynaarlo en Zeegse. Ze voeren vrijdag actie voor een goed fietspad.

Het kan de fietser niet ontgaan: het fietspad langs de Hunebedstraat tussen Tynaarlo en Zeegse is niet erg veilig. Ludieke borden waarschuwen hiervoor. Vrijdag voeren omwonenden actie voor een beter fietspad. Het verbaast hen niet dat de fietspadentest van deze krant eerder dit jaar dit pad op de tweede plaats zette in de lijst van slechte fietspaden.

Conflicten
Is het echt zo slecht? Op het eerste gezicht lijkt van een dramatische situatie geen sprake. Het pad is wel smal, zeker nu er sprake is van tweerichtingsverkeer en omdat ook voetgangers er gebruik van moeten maken. Het leidt tot ‘conflicten’, blijkt al meteen als verslaggever en fotograaf over het pad lopen, op weg naar de afspraak met PvdA-raadsleden Anneke Lubbers en Koos Dijkstra en een delegatie van de omwonenden. ,,Hallo!’’, klinkt het ineens heel hard. Een fietser wil er langs.

Er is meer mis. Het pad is bestraat met een soort klinkers. Het vertoont veel verzakkingen. Het is hier en daar scheef en loopt vooral aan de rechterkant – uitgaande van de richting naar Zeegse – schuin af. Zo kunnen er gemakkelijk valpartijen ontstaan, vooral als iemand in het donker ineens moet uitwijken.

,,Fietsers en voetgangers wijken daarom uit naar de weg’’, zegt omwonende Judith Krikken. ,,Dit zien wij met gekromde tenen gebeuren. Op de weg rijden auto’s heel hard.’’

Bezorgde bewoners
De kwestie speelt al enige tijd. Na de aanwijzing als het op-een-na slechtste fietspad stelden de PvdA en Leefbaar Tynaarlo kritische vragen aan B en W van Tynaarlo. Ook de bezorgde bewoners stuurden een brief. Een korzelige reactie volgde. Alleen klein onderhoud zou nodig zijn. Het fietspad zou aan de normen voldoen.

De omwonenden voelen zich niet serieus genomen. ,,Ik heb hier ook in mijn jeugd gewoond’’, stelt Krikken. ,,Toen hebben zich hier ernstige ongelukken voorgedaan en er is actie gevoerd voor een fietspad. Dat kwam begin jaren negentig. Nu zien we dat het weer niet veilig is. We willen dat ze het fietspad asfalteren.’’

Ze weet zich gesterkt door het bezoek van een deskundige van Veilig Verkeer Nederland donderdag. ,,Hij vindt ook dat het pad drastisch aangepakt moet worden.’’ Het rapport is nog niet klaar. ,,Maar dat gaat binnenkort naar de gemeente.’’

 

Bron: DvhN.

Foto: Geert Job Sevink

Categorieën