Emmen: ruim baan voor de fietser

fietsen-Emmen

Meer aandacht voor slechte fietspaden, meer veiligheid ook en uiteindelijk zelfs een bijna compleet uitgewerkt fietsplan van de oppositie, dat nog dit jaar beschikbaar moet zijn.

De fietspadentest van Dagblad van het Noorden heeft de gemeenteraad van Emmen flink wakker geschud. Donderdag, tijdens de behandeling van de kadernota, maakten veel fracties zich sterk voor de Emmense wielrijder. Met drie fietspaden in de flop-vijf van DvhN, zoals fractievoorzitter Auke Oldenbeuving het noemde, is er dan ook werk aan de winkel. Dit jaar wordt ‘slechts’ één fietspad aangepakt, dat van Emmerhout naar het centrum Emmen via Houtweg en Boslaan. Dat is zojuist aanbesteed en na de zomer wordt begonnen.

Het meest concreet was de motie van D66, SeniorenBelang Noord, Groen Links en LEF!. Zij vulden alvast voor een belangrijk deel het fietsplan in dat het college voor het derde kwartaal van dit jaar heeft beloofd. In de plannen van de vier hebben fietsers op gelijkwaardige kruisingen en rotondes voorrang op gemotoriseerde voertuigen. Verder krijgen de fietspaden vanuit dorpen en wijken standaard extra ruimte voor e-bikes en komen er veilige fietsroutes vanuit dorpen en wijken richting scholen en de centra. Maar dce motie met ditplan haalde geen meerderheid in de raad. Wakker Emmen en PvdA lieten bijvoorbeeld weten liever te wachten op het fietsplan van het college en tot die tijd geen extra gelden vast te leggen.

Fractievoorzitter Auke Oldenbeuving van het CDA kwam met het idee om regensensoren op fietsverkeerslichten te maken, zodat fietsers bij slecht weer voorrang krijgen op het zwaardere verkeer.

De VVD kwam ook nog met een aparte motie om de investeren in groot onderhoud aan de fietspaden Erica – Nieuw-Amsterdam en van Weerdinge naar Emmen-Centrum. De liberalen pleitten ook voor de komst van verlichting langs de fietsverbinding van Parc Sandur richting Zuidbarge en een deel langs het pad naast het Oranjekanaal (ter hoogte van het traject tussen de Hondsrugweg en Sporthal Bargeres).

Fractievoorzitter Henk Bos (Wakker Emmen) stelde wel voor er geen mountainbikeroutes van te maken – met een knipoog naar een van zijn fiets vallende burgemeester Van Oosterhout. Die belandde vorige week bij de opening van een mtb-route in Anloo in de greppel.

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) erkende dat de fietspaden die in de test van Dagblad van het Noorden als slecht werden gekwalificeerd nodig moeten worden opgeknapt. ,,De kern van het verhaal is dat middelen niet voldoende zijn om in één keer alle knelpunten op te lossen. In november komt 3 miljoen beschikbaar. Om die reden is nu voor Emmerhout gekozen en worden twee andere fietspaden volgend jaar gerepareerd.’’ Dat zijn de rijwielpaden waar de VVD voor pleitte en die bij de test van het DvhN ook slecht scoorden.

 

Bron: DvhN

Categorieën