VAM-berg niet voor fietsende ouderen en kinderen

vam-berg

Het plan voor de openstelling van de VAM-berg op het terrein van Attero in Wijster is klaar. Er komen twee uitdagende fietsroutes, alleen voor de echte liefhebber.

In de routes zitten hellingen die variëren van 3 tot 16 procent en zijn niet bedoeld voor kinderen of mensen op leeftijd. ,,Dat is te gevaarlijk. Het idee is dat we het aantrekkelijk willen maken voor de echte fietsliefhebber’’, zegt Erwin Veldman van de provincie Drenthe. Gedeputeerde Henk Brink: ,,Het is natuurlijk een openbare weg dus we houden niemand tegen, maar je moet je afvragen of het verstandig is.’’
Praktische plannen

Aan de noordkant van de VAM-berg komt een parcours voor wielrenners van 2,3 kilometer lang. Aan de zuidkant komt een ATB-route van 3,4 kilometer lang. Alle routes zijn éénrichtingverkeer voor de veiligheid. De grootste helling zit voornamelijk in de klim en niet in de afdaling. Er komen ongeveer twintig nieuwe bochten naast de huidige asfaltweg die al over de berg ligt.
Kasseienstrook

Voor de echte diehards is er een optie van 150 meter aan kasseienstrook. Er komt ook een andere aanlooproute naar het parcours waardoor niet iedereen door Drijber heen hoeft. De start en finishstraat komt langs het Philipsbos en zal ongeveer 250 meter in beslag nemen. Daar is dan ook plek voor evenementen. Verder komen er extra parkeerplaatsen en worden hekken verplaatst. Dat zit allemaal in de eerste fase van het plan. De aanbesteding volgt in juni en de planning is dat de werkzaamheden in oktober beginnen.
Extra recreatieheuvel op de berg

In een latere fase van het plan wil eigenaar Attero een extra recreatieheuvel bovenop de berg maken. Die berg zou dubbeldienst doen als recreatieheuvel en afscheiding tussen stort en landschap. In heuvel, die in 2021 klaar moet zijn, komt een trap. Attero levert daarvoor stortvolume in en dicht de bult van boven versneld af. De berg zal in totaal niet hoger worden dan in de vergunning is toegestaan, namelijk 68 meter boven NAP. Nu is de berg 56 meter boven NAP.

De openstelling van de berg sluit aan bij de ambitie van de provincie om in 2020 nog steeds de fietsprovincie van het land te zijn en daarmee werkgelegenheid te creëren. Gedeputeerde Henk Brink: ,,Dit biedt kansen voor de economie, er mag wat aan verdiend worden. Het enige dat we niet zeker weten is hoeveel mensen er komen.’’
Zorgen van omwonenden Drijber

Inwoners uit Drijber uitten woensdag in het gemeentehuis in Beilen grote zorgen over extra verkeer dat door de openstelling en evenementen op de VAM-berg door het dorp gaat. Daarover buigen verkeersdeskundigen zich nog, belooft de provincie.

Bron: DvhN

Categorieën