Hoe voorkom je dat je fiets wordt gejat?

Volgens het CBS is Assen niet alleen de provincie-, maar ook de fietsdiefstalhoofdstad van Drenthe. Hoe hou je je stalen ros nou uit de handen van het dievengilde? We vroegen de Fietsersbond om tips, zodat jij hopelijk niet hoeft te lopen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt dan ook voor fietsdiefstallen. Kees Bakker van de Fietsersbond blijft het toch zeggen: zet je fiets altijd met twee sloten vast. „Achter met een ringslot, en voor met een kettingslot aan een vast voorwerp. Dat kettingslot moet dan door het frame én het wiel, anders halen ze gewoon het wiel eruit.”
En dat gerucht dat dieven je slot niet open kunnen maken als je het ventiel achter het slot zet? „Of dat echt werkt weet ik niet. Als ze je slot met een trucje open kunnen maken, kunnen ze daar ook wel omheen.”

Stad en land
Fietsdiefstal is tot nu toe vooral een stadsprobleem geweest, en dat is natuurlijk niet zo raar. Bakker: „Fietsendieven zijn vooral actief op plekken waar veel fietsen vlak bij elkaar staan, en waar de bewaking slecht is. Treinstations zijn bijvoorbeeld een risico.”
Toch is je fiets buiten de stad ook niet veilig. „We zien de laatste tijd een verschuiving naar het platteland. Daar hebben mensen vaak duurdere fietsen. Ook elektrische fietsen worden vaak gestolen.”
Laat je fiets in ieder geval niet te lang op dezelfde plek staan. „Als ergens de hele dag een mooie fiets staat, is dat wel een trigger voor fietsendieven. Dan is de kans groot dat ze ‘s nachts nog eens langskomen met een kar.”

Weg is meestal weg
Als al die tips niet hebben kunnen voorkomen dat je fiets weg is, hoe groot is dan de kans dat je hem weer terug krijgt? „Vrij klein,” aldus Bakker. „Er is wel een fietsdiefstalregister, maar de politie heeft weinig mogelijkheden om zo’n fiets terug te vinden. Als hij eenmaal gestolen is, is hij lastig herkenbaar. Er zijn ideeën om dit te verbeteren, zoals een volgchip, maar daar is nu nog geen sprake van.”

Categorieën